Pääsiäisen seutuvilla kävin Havaijilla. Lensin tiistaina Charlotten kautta Honololuun. Lentokentältä bussilla hotellille ja sitten tutkimaan kaupunkia. Hotellin vieressä oli International Marketplace, jossa oli myynnissä kaikenlaista tavaraa, lähinnä turistikrääsää, mutta siellä oli myös paikallisia tekemässä tiki-toteemeja (olisi pitänyt ostaa heti sellainen, kun näki, koska viimeisenä päivänä ei niitä sitten ollut enää myynnissä). Ostin ruokaa markkinoilta ja kävin Waikiki rannalla sekä läheisessä ostoskeskuksessa. T tuli vasta aika myöhään. Käytiin illalla syömässä jälleen marketeilla ja ostettiin hänen ihottumaansa vitamiineja; en todellakaan tiennyt, että vitamiinit auttaa ihottumaan.

Seuraavana päivänä käytiin aamulla uudestaan Waikiki rannalla ja lähdettiin käymään Pearl Harborissa. T olisi halunnut käydä katsomassa uponneita taistelualuksia, mutta kovan tuulen vuoksi sinne ei päässyt menemään. Sen sijaan kävimme suht pikaisesti sukellusveneessä ennen kuin lähdimme takaisin hotellille ja sieltä lentokentälle. Lensimme Mauilta Hawai’i saaren itärannikolle Hiloon.

Hilossa vuokrasimme auton ja ajoimme ensin Sateenkaariputouksille. Eksyimme pari kertaa, tie sinne ei ollut mitenkään suoraviivainen... Hilosta jatkoimme matkaa sitten Volcano-kylään, jossa ensin kävimme syömässä paikan ainoassa oikeassa ravintolassa. Ruoka oli kohtalaista, pitkälti kotiruoan oloista. Olimme odottaneet vähän parempaa, koska opaskirjassa paikkaa kehuttiin kovasti. Yövyimme Lodgessa, joka oli ihan mukava. Jos olisi ollut enemmän aikaa, olisi ollut mielenkiintoista käydä aamulla tutkimassa metsää.

Ajoimme siis aamulla Volcano National Parkiin. Ensin Visitor Centeriin, jossa kysyimme laavasta. Valitettavasti laava oli jumiutunut kukkulan taakse eikä virrannut mereen tällä hetkellä, joten emme nähneet sitä. Sen sijaan ajoimme ensin Thurston lava tubelle. Se on laavan tekemä tunneli maanalla. Sisäänkäynti oli mahtava, ihan oikea luola! Ensimmäinen osa tunnelista oli valaistu. Toinen osa ei, onneksi sinne oli menossa muitakin, koska meillä ei ollut taskulamppuja mukana, joten pääsimme kulkemaan laavatunnelin ihan loppuun asti. Oli muuten tosi pimeää, kun kaikki sammuttivat taskulamput siellä.

Tunnelilta lähdimme sitten patikoimaan pienemmän kraaterin reunaa pitkin, jossa kasvaa sademetsää. Saniaiset kasvoi siellä aivan järkyttävän kokoisiksi, en olisi ikinä uskonut. Polku laskeutui sitten alas kraateriin ja näkymä oli kuin suoraan sormusten herra leffasta. Joka puolella oli kivikasoja kuin oksennusta. Sitten maisema muuttui siloisemmaksi ja pystyi näkemään miten laava oli hiljalleen jähmettynyt kiveksi. Kraaterin halkeamista tuli savua vieläkin, suurin osa siitä oli todennäköisesti vesihöyryä. Emme voineet vastustaa kiusausta vaan otimme sarjan frodo ja sormus –kuvia. Kivet olivat paikoin muuten aika teräviä ja rosoisia, olisi pitänyt ostaa vaelluskengät ennen tänne menoa.

Seuraavaksi ajoimme sitten höyryventtiileille suuremman kraaterin reunalle. Ne eivät olleet hirvittävän vaikuttavia, mutta mielenkiintoisia. Kävimme myös rikkihöyryventtiileillä, joiden piti haista kuvottavalle, mutta haju oli aika lievä.

Sitten ajoimme kohti saaren eteläkärkeä. Matkan varrella pysähdyimme mustalla hiekkarannalla, se oli myös aika hieno. Kontrasti meren sinen ja hiekan välillä teki siitä kauniin. Seuraavana oli vuorossa USAn eteläisin piste, tosin se ei ollut varsinainen kohteemme. Sieltä lähti nimittäin polku vihreälle rannalle. Eteläkärjessä tuuli ihan tajuttomasta ja puut olivat kasvaneet ihan kieroon tuulen suunnan mukaisesti. Matkaa rannalle oli useampi maili, joten päätin käydä hakemassa takin, jotten palaisi matkalla ja T lähti etukäteen kävelemään. Matka oli muuten tosi pitkä, varsinkin kun käveli yksin. Ranta oli kyllä aika makea, siis pieni suojaisa salmi jossa oli vihreää hiekkaa, mutta ei ehkä kuitenkaan 6 mailin kävelyn arvoinen.

Täältä ajoimme sitten saaren länsirannalle Kailua-Konaan, jossa oli hotellimme. Hotelli oli hieno, meidän huone oli meren yläpuolella ja näimme kalojen uivat parvekkeelta alapuolella.  Seuraavana päivänä kävimme snorklaamassa hotellin vieressä olevalla rannalla. Siellä oli tosi paljon kaloja ja koralleja, kun vaan olisi ollut vedenpitävä kamera. Sitten kävimme lähellä olevassa historiallisessa puistossa katsomassa vanhoja havaijilaisia rakennuksia ja temppeleitä. Siellä oli myös merikilpikonnia. Ja ranta, jossa kävimme uudelleen snorklaamassa. Söimme hotellilla ja katsoimme upean auringonlaskun palmujen alla.

Seuraavana aamuna oli tarkoitus mennä helikopteriajelulle, mutta se peruuntui huonon sään vuoksi. Varasimme ajan myöhemmin päivälle ja sillä välin kävimme kahdelle rannalla uimassa ja ottamassa aurinkoa. Valitettavasti myös iltapäivän lento peruutettiin, joten emme päässeet helikopteriin. Iltapäivällä menimme takaisin rannalle. Jotenkin olin unohtanut kameran uimahousujen taskuun ja tajusin sen vasta kun tulin takaisin rannalle. Paniikki iski kyllä, kun tajusin, että siinä meni kaikki kuvat. Onneksi saimme ne kuitenkin pelastettua, vaikka kamera menikin pilalle.

Viimeisenä päivänä oli lento takaisin Honoluluun. T lähti puolen päivän maissa konferenssiin San Fransiscoon ja minä menin vielä tutkimaan Honolulua ennen myöhään illalla lähtevää lentoa. Kookospähkinä ja Waikiki auringonlasku ennen lentoa takaisin Newarkiin.