Kävimme tänään Y:n kanssa T:n työpaikalla tutustumassa nanotieteeseen. Kävimme laboratorioissa, joissa tehdään nanoputkia hiilestä (laboratoriot ovat ns. puhdastiloja, joissa on vain hyvin vähän hiukkasia ilmassa; tämän takia jouduimme pukeutumaan kuin kirurgit (tai ainakin melkein) takkeihin, päähineisiin ja kengän suojiin). Vaarallisia kaasuja, elektronimikroskooppeja, metallia sulattavia uuneja...

Näimme myös videon, jossa nanoputki kasvaa mikroskooppisella skaalalla ja videon, jossa valtava määrä nanoputkia kasvaa kuin tyhjästä makroskooppisella skaalalla. Tällä kampusalueella on myös labra, jossa lentokoneiden suihkumoottori on kehitetty (whittle laboratorio). Rakennus itsessään oli aika ankean näköinen tiililaatikko, mutta historialtaan huikea.

Aiemmin päivällä oli esitys älykkyyden komponenteista: fluid ja crystallized intelligence. Miten yleinen g-faktori liittyy näihin ja miten nuo komponentit näyttävät kehittyvät iän ja sukupolvien myötä. Näyttäisi siltä, että nyky-yhteiskunnassa heikoimmin näissä testeissä suoriutuvien osuus pienenee jatkuvasti (ns. Flynn-efekti) eli ilmeisesti opetuksen, ravinnon ym. myötä suurempi osa ihmisistä saavuttaa maksimipotentiaalinsa.